Pediculosis pubis. La clau eren els pèls. Cas clínic
17951
post-template-default,single,single-post,postid-17951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

La clau eren els pèls

Pediculosis pubis. Exploració de parpelles

La clau eren els pèls

(Last Updated On: 18 marzo, 2022)

Pacient de 67 anys amb antecedents d’hipertrigliceridèmia i esteatosi hepàtica alcohòlica. Consulta per setmanes de pruïja generalitzada, especialment a cuir cabellut i pubis. Refereix relacions sexuals no protegides amb treballadores del sexe de forma ocasional.
A l’exploració es visualitzen a ull nu lesions per rascat, sense lesió cutània elemental i destaquen unes màcules pigmentades a nivell de pell de la barba (Imatge 1) que dermatoscòpicament s’atribueixen a insectes a nivell pilós (Imatge 2). D’altra banda, també s’observen llèmenes a nivell de parpelles (Imatge 3).

S’orienta com a pediculosis pubis i s’inicia tractament amb permetrina tòpica.
Davant del signe guia de pruïja, inicialment cal realitzar una anamnesi que inclogui, entre altres antecedents, antecedents sexuals. A nivell exploratori, cal explorar amb especial atenció les zones de major pruïja i valorar si es tracta d’una pruïja amb o sense lesió cutània elemental.

En el daignòstic diferencial hi inclourem altres infestacions per ectoparàsits com la sarna.
Amb tot, si fem el diagnòstic d’una pediculosi pubis caldrà fer despistatge de VIH, sífilis i hepatitis B (a valorar hepatitis C en funció d’orientació sexual i pràctiques) en analítica sanguínia; així com Gonococ, Clamídia, Ureaplasma i Mycoplasma en primer raig d’orina.

 

Autora

Dra Mireia Gonzàlez
CAP Trinitat Vella (Barcelona)
No Comments

Post A Comment