Dermatoscopia casos 12 Respostes - Dermatologia en Primaria
2535
post-template-default,single,single-post,postid-2535,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 12 Respostes

Dermatoscopia casos 12 Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)

catalonia

camfic_verticalDra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

Grup de dermatologia de la CAMFIC

Bon dia, respostes i valoracions al cas d’aquests setmana, que es el darrer d’aquest cicle, llegir nota final.

Cas 1: Noia de 25 anys amb nodul a cuixa dreta de poques setmanes d’evolució i creixement progressiu

El cas de la setmana clinicament és un nodul de creixement ràpid en poques setmanes, amb crater de queratina central. Per tant, és l’aspecte tipic de queratocantoma.

de-skitch-2

Dermatoscopia. Queratoacantoma

 

Aquest és un altre cas també amb clinica típica (nodul amb crater central de queratina de creixement ràpid en poques setmanes).

qa2

Al mirar amb dermatoscopi, potser ens confon la presencia de telangiectasies ramificades entre el cercle blau i el verd.
Les telangiectasies ramificades sabem que són gairebé exclusives de CBC. Però no són 100% especifiques. També les podem veure en tumors anexials, quist epidermoides i queratoacantomes. En aquesta imatge veiem: dins el cercle verd una area blanca homogenia (correspon a la massa de queratina central tipica dels queratocantomes); entre el cercle verd i blau veiem telangiectasies ramificades; entre el cercle blau i vermell observem puntets vermells (quadrats tronja, vasos glomerulars) i linies vermelles (quadrat groc, vasos en forquilla, encara que practicament no es veuen). MAI VEUREM VASOS PUNTIFORMES EN CBC. EN CANVI, SI PODEM VEURE TELANGIECTASIES RAMIFICADES EN QUERATOACANTOMA.

 qa3

Un exemple d’un article que descriu la dermatoscopia dels queratoacantomes.Aquí veiem: massa de queratina central i telangiectasies ramificades envoltant la massa de queratina central. En realitat aquest cas a l’article diuen que és un carcinoma escatós i no un queratoacantoma. Podem considerar que queratocantoma i carcinoma escatós són sinònims. Molts autors consideren que el queratoacantoma és un carcinoma escatós ben diferenciat. Per molt tipica que sigui la clinica de Queratoacantoma, serà la biopsia qui ens dirà si és un queratoacantoma o un CEC (Carcinoma Escatós Cutani). Sempre cal realitzar exèresi complerta d’aquest tipus de lesions.

qa4

3 exemples de queratoacantoma del mateix article. Tots igual:
1- massa central de queratina (blanca o crosta groguenca-marronosa)+
2- Envoltant la massa central de queratina hi ha vasos ramificats (imatges D,E) o vasos en forquilla (imatge F). Els vasos són dificils de veure en general. Cal bastanta practica. Els vasos en forquilla normalment els veiem com linies curtes que apunten al centre de la lesió de manera radial.

Dra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

 Grup de dermatologia de la CAMFIC 

@lapellcamfic     l1ryxjjc_400x400

PD: Aquest ha estat un primer cicle de formació de 12 setmanes. Aquesta setmana, doncs, correspon ja a la darrera.
Però tots podreu continuar properament la formació de forma individual i indefinida a través del Bloc de dermatoscòpica per AP que en breu obrirem des de la CAMFIC i on posarem un cas comentat periòdicament (a més de foto de discussió, recull casos i imatges, enllaços de formació …)

No Comments

Post A Comment