Dermatoscopia casos 11 Respostes - Dermatologia en Primaria
2443
post-template-default,single,single-post,postid-2443,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 11 Respostes

Dermatoscopia casos 11 Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)

catalonia

camfic_verticalDra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

Grup de dermatologia de la CAMFIC

Disculpeu el retard

Cas 1: Pacient de 50 anys amb aquesta macula pigmentada al dit desde fa uns mesos. Està molt preocupat per si es tracta d’una lesió  maligne.

 

cas-1-foto-clinica

 

cas1-foto-dermatoscopia

Cas 1. HEMATOMA SUBCORNI

Resposta correcte a la pregunta Cas 1: C

És incorrecte que existeixi patró paral·lel del solc fora del quadrat blanc. En cas observem el mateix patró per tota la lesió, tant dins com fora del quadrat blanc. Veiem línies marrons paral·leles que són més gruixudes que les línies blanques que queden entre elles. És a dir, és un patró paral·lel de la cresta.

Aquest patró s’ha descrit fonamentalment associat a melanoma acral. De fet té una especificitat del 99% per melanoma. Però 99 no és 100. A què correspon aquest 1%?

Doncs, com ja vàrem descriure en un cas de setmanes anteriors, les lesions benignes que poden presentar patró paral·lel de la cresta són:

  1. Pigmentació exògena (pex, per parafenilendiamina)
  2. Hematoma subcorni (pex, a la mà per jugar a la Play Station, o als peus per fricció amb calçat)
  3. Racial (en persones de pell negre)
  4. Lentigens en la sindrome de Peutz-Jeghers
  5. Nevus acral (excepcional)
  6. Fàrmacs

En el cas d’aquest pacient, vam curetejar la capa còrnia amb una fulla de bisturí nº 15. Al realitzar aquest curetatge la taca va desaparèixer (com podeu veure en la imatge). Per tant, és un hematoma subcorni. En un melanoma no es pot eliminar el pigment gratant perquè la melanina està més profunda (a la unió dermo-epidèrmica) i hauríem de provocar una erosió/úlcera per eliminar la melanina per curetatge.

Després de curetatge

Després de curetatge

 

 

 

 CAS 2. Pacient de 75 anys que durant auscultació per una infecció respiratoria observem aquesta lesió pigmentada de temps d’evolució incert.

 

cas-2-foto-clinica

cas2-foto-dermatoscopica

 

cas2-dc2

 

Cas 2. QUERATOSI SEBORREICA

Resposta a la pregunta Cas 2: D

Altres exemples:

 

altres-exemples

Cas 3: Pacient de 42 anys amb placa pretibial esquerre de mesos d’evolució. Molt pruriginosa. No milloria amb corticoides tòpics potents durant 1 mes.

 

 

cas3-foto-clinica

 

cas-3-dc

Cas 3. LIQUEN PLA

Resposta a la pregunta Cas 3: D.

Probablement al veure aquest cas heu pensat que es tractava d’una neurodermitis. Amb la anamnesis i imatge clínica això és el que sembla. Però al mirar amb dermatoscopi veiem estries de Wickham.

Les estries de Wickham són característiques del liquen pla. No només podem observar aquestes estries a la mucosa iugal, sinó que també les podem observar a les plaques cutànies de liquen pla. El dermatoscop ajuda a visualitzar les estries de Wickham.
Això és útil pel diagnòstic de líquen pla? Si, és molt útil perquè no veiem estries de Wickham en altres malalties, és a dir que no en veiem en psoriasis, neurodermitis, eczemes… Per tant, si veiem aquestes estries de Wickham són diagnostiques de líquen pla. En altres paraules, des de que s’ha descrit la dermatoscopia del liquen pla, els dermatòlegs ja no fan biòpsia per confirmar el diagnòstic, perquè la dermatoscopia ja és 100% especifica del liquen pla.

 

 

Cas 4: Pacient de 24 anys amb enfosquiment de la ungla. No sap desde quan ho té, fa 2 mesos que se’n va donar compte. No recorda cap traumatisme al dit.

 

 

cas4-foto-clinica

 

cas4-foto-dermatoscopica

 

cas4-foto-dermatoscopica-amb-cercles

 

Cas 4. HEMATOMA SUBUNGUIAL

Resposta a la pregunta Cas 4: A

Aquesta imatge correspon a un hematoma subunguial. Quan una persona té un hematoma subunguial a un dit de la mà pràcticament sempre recordarà haver-se donat un cop. Però quan un hematoma subunguial es troba en el primer dit del peu, sovint el pacient no recordarà haver rebut cap cop! Per tant, no ens ha de fer dubtar del diagnòstic el fet que el pacient no recordi un traumatisme previ. És important conèixer que hi ha tumors subunguials (com un carcinoma escatós, per exemple) que poden sagnar i provocar un hematoma subunguial. Per això, la resposta falsa és la A. Si hi ha un hematoma subunguial la opció de tumor maligne no queda totalment descartada. Idealment hauríem de realitzar un seguiment al cap d’uns mesos per assegurar-nos que l’hematoma subunguial va desapareixent.

Que aporta la dermatoscòpia en aquest cas? No massa. Permet reconèixer millor el color del hematoma. Estem acostumats a que al mirar un angioma o angioqueratoma a ull nu (clínicament) el veiem negre, i en canvi al mirar-lo amb dermatoscopi veiem tonalitats blavoses al centre, i més clares (lila/granate) a la perifèria. Això mateix observem en aquest hematoma subunguial, en el què la part central es veu blau-gris (quadrat blau), i la part perifèrica (cercles vermells) es veu lila-granate. Aquest color lila-granate és molt característic d’angiomes i hematomes (és a dir, de la sang).

En un melanoma unguial la melanina està a la ungla (lamina unguial) des de la matriu fins la vora distal. És el que anomenem melanoníquia longitudinal. En canvi, si observem un hematoma, veurem una franja d’ungla blanca (requadre blanc) a la vora més distal. Si això fos un melanoma no veuríem aquesta franja distal d’ungla blanca perquè la melanina ocupa la totalitat de la ungla de proximal a distal.

En un hematoma la sang queda atrapada entre la pell i la ungla. La pell no reabsorbeix la sang i la ungla no deixa que la sang surti cap a l’exterior. La única escapatòria que té la sang és esperar que la ungla creixi i vagi arrosegantst la sang cap a l’extrem distal. A l’extrem distal, la ungla es desenganxa del llit unguial i això permet que la sang se’n vagi.

 

 Cas 5: Nen de 2 anys amb pruija generalitzada. No milloria amb els tractaments habituals per dermatitis atopica.

 

cas-5-foto-clinica

cas5-foto-dermatoscopica

cas5-dc2

  • Si mirem entre els dits amb dermatoscopi, quin seria el vostre diagnòstic?

Cas 5. ESCABIOSI

sarna

 

 

Dilluns algun cas més

Dra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

 Grup de dermatologia de la CAMFIC 

@lapellcamfic     l1ryxjjc_400x400

No Comments

Post A Comment