Dermatoscopia casos 10 Respostes - Dermatologia en Primaria
2231
post-template-default,single,single-post,postid-2231,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 10 Respostes

Dermatoscopia casos 10 Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)

catalonia

camfic_verticalDra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

Grup de dermatologia de la CAMFiC

Respostes als casos de dilluns 06/02/17

Aquesta sèrie de 5 casos tenen un punt en comú que és les crisàlides. Si som estrictes, només hauríem de parlar de crisàlides si veiem les línies curtes perpendiculars entre elles que es veuen en el cas 1. Però a efectes pràctics podem considerar les taquetes blanques (dels casos 2,3,5) com a equivalent a crisàlides, ja que tenen el mateix significat.

Quan diem que el tercer punt de Soyer és veure blanc o blau, el “blanc” dels punts de Soyer es refereix gairebé sempre a aquestes taquetes o línies blanques com la llet o la neu, i que són més blanques que la pell del voltant de la lesió. El blanc també pot ser per regressió, però el blanc per regressió ja es veu clínicament i no cal dermatoscop. En canvi les crisàlides  són invisibles a ull nú, sense dermatoscop. Per tant, és molt important aprendre a reconèixer-les, doncs a vegades són la clau per sospitar que una lesió és maligne

 

Cas 1: DERMATOFIBROMA

dermatocamfic

@lapellcamfic

 

cas-1-dc2

dermatocamfic

dermatocamfic

Respostes Cas 1. DERMATOFIBROMA

Pregunta 1:  D

En aquesta imatge no hi ha glòbuls, ni reticle ni telangiectàsies ramificades.

Les línies curtes i perpendiculars entre elles de color blanc, dins dels rectangles blancs (blanc com la llet o la neu, més blanc que la pell del voltant) s’ànomenen crisàl·lides.

Pregunta 2: B

És cert que les linies blanques s’anomenen crisàlides.

És FALS que aquestes línies, crisàlides només les puguem veure en lesions malignes ,  les podem veure en lesions malignes (bàsicament melanoma i CBC) i benignes (dermatofibromes, cicatrius). Les línies blanques dels angiomes, que habitualment separen una llacuna vascular de la llacuna veïna, no s’anomenen crisàlides, tot i que l’aspecte és igual (igual de blanc). Sigui en melanoma o en CBC o en dermatofibroma o angioma, les línies blanques són el mateix (fibrosis)

Tothom reconeix les estries de creixement de l’esquena d’un adolescent. Un tumor maligne (CBC o melanoma) quan creix també té «estries de creixement », que són les crisàlides.

Pregunta 3: D

En aquest cas la lesió correspon a un dermatofibroma. És important destacar que en dermatofibromes podem veure crisàlides al centre de la lesió (mai per fora del cercle vermell), però SI VEIEM CRISALIDES A LA PERIFÈRIA HEM DE SOSPITAR MELANOMA, per fora del cercle vermell (especialment si el tacte no és el típic de dermatofibroma).

 

Cas 2: ANGIOMA

 

dermatocamfic

dermatocamfic

 

Pregunta 1: A

És FALS que veiem llacunes vasculars.

Pregunta 2:  C

Si veieu aquesta lesió a la consulta segurament pensareu que és un angioma i que probablemente no la mirareu amb el dermatoscop. I és correcte, és un angioma. Però aquesta lesió no té llacunes!!!

Les llacunes són estructures ben delimitades, rodones o ovalades, de color variable (vermell, granate, lila, blau, o negres si la sang s’ha coagulat per la presencia d’un trombo dins l’angioma). Tot i que molts angiomes tenen llacunes, a la pràctica clínica, si feu l’exercici de mirar tots els angiomes que veieu, veureu que molts d’ells NO presenten llacunes!! Què vol dir això llavors? La teoria i la practica no sempre van de la mà. Caldria ampliar els criteris dermatoscopics de angiomes, doncs si bé molts presenten llacunes, molts altres no en presenten. El mateix podríem dir de les queratosi seborreiques (no trobarem als llibres ni articles descripcions de queratosi seborreiques tipus “cookie” que són molt freqüents a la practica clínica, per posar només un exemple).

En resum, si veiem una lesió que clínicament sembla un angioma, només dubtarem del diagnòstic d’angioma si al mirar-lo amb dermatoscop veiem vasos al seu interior (telangiectasies o altres vasos). = UN ANGIOMA NO HA DE TENIR VASOS AL SEU INTERIOR quan el mirem amb dermatoscop.

En un angioma si que  podem veure línies blanques que no ens han de preocupar, corresponen al teixit de fibrosi, no són signe de malignitat en aquestes lesions. Per tant, en absència de llacunes no podem descartar el diagnòstic d’angioma, en bastants angiomes només  observem una màcula o pàpula de color granatós o lilós amb algunes línies o taques blanques dins la lesió.

Cas 3: Melanoma Nodular

dermatocamfic

dermatocamfic

 

Respostes Cas 3. MELANOMA NODULAR

Pregunta 1:  E

Vàrem fer bé de mirar pel dermatoscop, era un melanoma nodular.

Pregunta 2: D

Pregunta 3:  D

En un angioma no hem de veure marró!!! (si veiem marró no és un angioma!). ELS ANGIOMES PODEN TENIR NEGRE SI HI HA TROMBOS, PERÒ MAI MARRÓ.

Si veiem marró pot ser: queratosi seborreica, nevus, melanoma, CBC pigmentat, dermatofibroma. Però SI VEIEM MARRÓ I CRISÀLIDES (COM VEIEM EN AQUEST CAS), JA DESCARTA QUERATOSI SEBORREICA I NEVUS.

Un dermatofibroma pot ser marronós amb crisàlides centrals, però les crisàlides dels dermatofibromes són línies curtes perpendiculars com les del cas 1, i no taques com les d’aquest cas. A més a més, clínicament la lesió no us sembla un dermatofibroma, oi?

Descartant, només ens quedem amb CBC pigmentat o melanoma. Seria molt raro que si aquest nòdul tant gran fos un CBC no tingui ni un sol criteri de CBC. El diagnòstic més probable és melanoma nodular, que es va confirmar amb la biopsia-exèresi. Cas difícil, però no tant si es coneixen les crisàlides.

Si apliquem la regla dels 3 punts de Soyer ens sortiria:

La lesió és asimètrica en colors i estructures i té blanc (crisàlides), per tant és sospitosa (2 punts de Soyer).

 

 

Cas 4:  CARCINOMA BASOCELULAR

dermatocamfic

dermatocamfic

cas-4-dc2

Respostes Cas 4. CARCINOMA BASOCEL·LULAR

Pregunta 1: D

Pregunta 2: D

Pregunta 3: C

Pregunta 4: D

El missatge d’aquest cas és:

     Crisàlide = COMPTE!!

       Recordant que crisàlide=maligne amb 3 excepcions:

  • Dermatofibroma
  • Cicatriu
  • Angioma

Aleshores per eliminació podem saber fàcilment que és una lesió maligne.

Suposo que tots heu vist la línia blanca, i ara ja tots sabem que una lónia blanca ens ha de fer por. La baixa qualitat d’aquesta darrera imatge no ens ha permés de veure les telangiectàsies fines ni els glòbuls blau-gris que diagnostiquen aquest minúscul CBC.  Tot i així podem arribar a la mateixa conclusió si veiem aquesta línia blanca (crisàlide) i pensem que la lesió no té el color d’angioma ni tampoc té patró de dermatofibroma, que són les dues excepcions. Per tant,  descartant aquestes dues excepcions, sabrem que és una lesió maligne, en aquest cas CBC donat que no té patrons de lesió melanocítica.

Cas 5: CARCINOMA BASOCEL·LULAR

dermatocamfic

dermatocamfic

Respostes Cas 5. CARCINOMA BASOCEL·LULAR

Pregunta 1: D

Pregunta 2: B

És un CBC. Un exemple més de com moltes lesions és impossible diagnosticar clinicament, i quan posem el dermatoscopi a sobre es veu tot més clar. Clinicament podria ser un angioma (té color molt vermellós com un angioma), o un melanoma amelanòtic o un CBC. Sense dermatoscopi no podem dir més.  Però amb dermatoscopi podriem pensar si és un angioma o no. Però veiem telangiectasies, i com hem dit abans si un « suposat angioma » té vasos al seu interior és perque no és un angioma ! Si una lesió que sembla un angioma té vasos al seu interior serà maligne (CBC o melanoma).

Recordeu això:  davant imatges com aquesta, si veiem telangiectasies ramificades serà un CBC (compleix criteris de CBC : absencia de reticle pigmentat+ telangiectasies ramificades), i si hi ha vasos però no tipics de CBC serà un melanoma.

Les properes setmanes hi haurà un altre cas de melanoma que sembla un angioma i aquesta norma és la clau per sospitar-ho : Si veiem vasos en un suposat angioma, no serà un angioma, sinó una lesió maligne.

.

Que tingueu bon cap de setmana!

Dra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

 Grup de dermatologia de la CAMFiC 

@lapellcamficdermatocamfic-icona

No Comments

Post A Comment