CURS DERMATOSCOPIA CASOS 9R

CASOS DERMATOSCOPIA 9R

CURS DERMATOSCOPIA CASOS 9R

(Last Updated On: 12 mayo, 2018)

catalonia

DERMATOSCOPIA CASOS 9R

Respostes i comentaris  setmana 9

Cas 1: Dermatofibroma

 

CASOS DERMATOSCOPIA 9R

Dermatofibroma

 

Resposta pregunta 1: D = Marró-granatós.

Clinicament no es veu marró clar. No són vàlides altres respostes, si heu posat marró clar segurament heu segurament és perquè dermatoscòpicament es veu marró clar, però clínicament té color marró-vermellós o marró-granatós. I quina importancia té? Donçs que és un color molt molt característic de dermatofibromes, de manera que és molt específic. Es pot sospitar un dermatofibroma per aquest color marró-granatós, i confirmar la sospita per la palpació.

Resposta pregunta 2: D (b i c són certes)

Al pessigar la lesió, la lesió s’enfonsa una mica a la pell , aquest signe exploratori s’anomena Signe de Fitzpatrick i Signe del clotethoyuelo«)

Resposta pregunta 3: D

En la imatge dermatoscòpica veiem un dels 10 possibles patrons que podem veure en els dermatofibromes.

patrons

El 70% aproximadament tenen xarxa fina pigmentada de color marró claret (en dermatoscòpia, no clínica) i línies fines, en perifèria de la lesió , és un pseudoreticle (nom podem dir que és reticle perquè no es tracta d’una lesió pigmentada) i aquesta xarxa fina es perd de forma progressiva amb la pell sana del voltant. Però també hi ha altres presentacions, amb pseudoreticle atípic o només en part de la lesió o altres lesions són marrons però sense xarxa.

Es a dir, que la imatge més freqüent és aquest

Es a dir, que la imatge més freqüent és aquest

Però hem de tenir en compte sempre que hi ha altres presentacions dermatoscòpiques i també, com ja hem dit, que sovint la clínica ens dona el diagnòstic i la dermatoscòpia ens ajuda a recolzar el diagnòstic.

Resposta pregunta 4: B
També és conegut per histiocitoma fibrós benigne, i no malignintza mai.

Article de revisió

Cas 2: Nevus Melanocític Comú Adquirit

 

 

CASOS DERMATOSCOPIA 9R

Nevus melanocític comú adquirit

 

Resposta pregunta 1: D, no hi ha cap lesió similar a la resta de la fotografia.

Al cas 2 no hi ha lesions similars a la foto. Si no hi ha altres lesions similars en el cos del pacient direm que aquella lesió és un aneguet lleig (patito feo). Això representa un criteri de sospita.
Tot i que el color no és perfectament homogeni, ni les vores 100% regulars, no es pot considerar que hi hagi una heterocròmia. Les pigues no estan fetes amb compàs ni fotoshop, són imperfectes.

Resposta pregunta 2: C, és fals que la lesió té una taca molt fosca (marró fort-negre) al centre que ens hauria de fer pensar en melanoma

Si veiem reticle pigmentat hem de pensar que estem davant d’una lesió melanocítica (nevus o melanoma). Hi ha 2 excepcions a aquesta afirmació: alguns dermatofibromes i algunes queratosis seborreiques poden tenir reticle pigmentat.

Resposta pregunta 3: B, no podem dir dermatoscòpicament que és un melanoma

Tampoc és sospitosa valorant únicament la lesió dermatoscòpicament, donat que

Si apliquem regla dels tres punts:
NO veiem asimetria en colors i estructures= 0p
NO veiem blau-gris-blanc = 0p
– Reticle Atípic= NO= 0p (en cas que el veiéssiu atípic només seria 1p)

Encara amb el cas 2…si valorem només la foto de dermatoscòpia, la lesió no és sospitosa. Podria arribar a ser sospitosa si:
1-És patito feo i
2-És un pacient d’alt risc (pèl-roig o antecedents de melanoma).

Per tant, una imatge dermatoscopica pot ser sospitosa o no en funció de l’edat, evolució, fototipus o antecedents de càncer cutani. Això modularà el grau de sospita de manera que dues lesions idèntiques en dos pacients diferents, aquestes variables faran que en un pacient li extirpem i a l’altre li donem l’alta sense necessitat de controlar la lesió.4

 

 Cas 3:  Carcinoma Basocelular

 

CASOS DERMATOSCOPIA 9R

Carcinoma basocelular

 

Resposta pregunta 1: D, Altres (millor ho miro primer amb el dermatoscopi)

Clínicament tot i que m’he de plantejar totes aquestes possibilitats com a diagnòstic diferencial, millor ho miro amb el dermatoscop. I realment ens trobem sorpreses…

Resposta pregunta 2: C, es fals que veiem reticle pigmentat.

Sí podem trovar: niu blau-gris a les 8 hores, telangiectàsies ramificades centrals i sutils rodes de carro a les 10 i 11 hores

Resposta pregunta 3: C, Carcinoma Basocel·lular

Si heu pensat en la opció B (probablement un CBC) també podríem donar-la per correcte si pensem que el diagnòstic de certesa ens el dona la histologia Segons diferents fonts bibliogràfiques i segons la opinió de diferents dermatòlegs la existència clara de criteris positius dermatoscòpics de CBC (dos o més) ja donen el diagnòstic amb seguretat.

 

Esperem el vostres comentaris al post o al Foro professional

 

Que tingueu bon cap de setmana!

Dra. Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

@lapellcamfic

GdT dermatologia CAMFiC
dermato@camfic.org
@lapellcamfic

No Comments

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: