Dermatoscopia casos 6: Respostes - Dermatologia en Primaria
1209
post-template-default,single,single-post,postid-1209,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 6: Respostes

Dermatoscopia casos 6: Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)

camfic_vertical

catalonia

 

Dra Sandra Pons, Dr. Marc Sagristà

Grup de dermatologia de la CAMFIC

Bon dia, us envio les respostes dels darrers casos, segur que els heu orientat molt bé! com sempre, si heu tingut algun dubte, en podem parlar.

 

Cas 1: Nevus melanocític comú amb patró dermatoscòpic reticular típic.

cas-1-nevus-patro-reticular

Cas 1: Nevus patró reticular

 

En aquesta lesió pigmentada en explorar amb el dermatoscop observem clarament un PATRÓ RETICULAR, per tant això ens diu que és una lesió melanocítica.

Ara intento fixar-me en com és aquest patró: la totalitat de la lesió està formada per aquesta estructura de xarxa, que té unes línies força finetes tot i que en alguna zona central són més gruixudes i compactes (forats interlinea mes petits), amb un color marró uniforme i sobretot important que en la perifèria la xarxa es va perdent de forma suau, no abrupte =PATRÓ RETICULAR TÍPIC.

Altres detalls:
Els diferents cercles hipopigmentats que trobem corresponen a zones fol•liculars on no hi ha pigment melànic, però el color clar és semblant al color de la pell del voltant.

Si fem regla dels 3 punts de Soyer:
– Asimetria: No (potser a algú li si)
– Reticle: Típic
– Blau o blanc: No
Per tant: 0 o 1 punts= ens quedem tranquils

Com a curiositat, EN GENERAL, ELS NEVUS D’UNA MATEIXA PERSONA TENEN EL MATEIX PATRÓ, si una persona té un nevus amb patró reticular tots els seus nevus tenen patró reticular.

Per ex. aquí us poso altres nevus de la mateixa persona:

Recordeu dels diferents procesos que explicàrem que utilitzem en explorar clínicament una lesió pigmentada? recordeu el Procés Comparatiu? doncs això ve a ser el procés comparatiu dermatoscòpic:

cas-1_4

 

 

 

 

 

 

Cas 2: Nevus melanocític amb patró globular típic

cas-2-nevus-patro-globular

Cas 2:Nevus melanocític amb patró globular típic

Fem la mateixa sistemàtica:
Explorem una lesió pigmentada i amb el dermatoscop veiem que té un PATRÓ GLOBULAR= sabem que aquest indica que és una lesió melanocítica.
Ara ens fixem en com és aquest patró, en els detalls: els glòbuls són marrons, més o menys del mateix marró tots, i tota la lesió està ocupada per aquesta estructura (aquestes boletes marrons) que es poden resseguir bé, si hi dibuixéssim a sobre veuríem que son “boletes” i no tenen pal enlloc (no són xupa-xups) tot i que en el centre estan més junts i el pigment es veu més fosc, però seguim veient-hi “boletes” és a dir que només hi ha un patró, el globular i aquest té una distribució típica, els glòbuls, de diferents mides, estan repartits de forma harmònica per tota la lesió = PATRÓ GLOBULAR TÍPIC. = NEVUS.

Per altra banda, si fem regla dels 3 punts:
– Asimetria: No (els glòbuls i el color es distribueixen de forma simètrica per tota la lesió)
– Reticle: No n’hi ha (en aquest cas , hem de valorar patró globular Típic o atípic?)
– Blau o blanc: No
Per tant: 0 punts= ens quedem tranquils

APRENENTATGES AFEGITS:
– Cal recordar quins són els patrons de presentació del patró globular benigne
– En ocasions alguns nevus spitz poden tenir un patró similar al globular: diagnòstic diferencial

Recordeu, patrons globulars benignes (els quatre marcats amb el rectangle):

cas-2_2

Primer rectangle blanc (superior dreta): patró mixte reticular-globular, reticle en perifèria i globuls típics ben definits en centre.
Segon rectangle blanc (primer de darrera línia): patró mixte reticular-globular però els glòbuls estan distribuits en un cercle a la perifèria= recordem que això indicava que el nevus es inestable, està en creixement, canviant, però d’entrada és un dels patrons benignes.
Tercer rectangle: patró globular típic (tota la lesió constituida per glòbuls ben definits cadascun d’ells)
Quart rectangle: patró multicomponent, hi ha diferents patrons

En ocasions alguns nevus spitz poden tenir un patró similar al globular i diagnòstic diferencial. Resulta que de patrons spitzoides (en esclat d’estrelles) n’hi ha 7 diferents! en qualsevol d’aquests cal que es vegin projeccions, tot i que amb més o menys melanina i diferents formes.

Recordem que tant PATRÓ GLOBULAR COM PATRÓ EN ESCLAT D’ESTRELLES SÓN DOS DELS 6 PATRÓNS QUE INDIQUEN LESIÓ MELANOCÍTICA , important però recordar:
– Patró en esclat d’estrelles
– Glòbuls en perifèria, amb una o dos corones (cercles) perifèrics
El dos tenen mateix significat i indiquen que la lesió creix cap els costats.

cas2_3

Com diferenciem patró globular de patró spitzoide de forma globular?
En el nevus spitz a la zona central les taques es veuen juntes i en perifèria si ens fixem veiem un patró centrífug, veiem que són projeccions. En el nevus melanocític comú amb patró globular els globuls, cadascún d’ells , s’han de poder reseguir bé (rodona que comença i acaba al mateix punt) i tots ells (els del centre també)

cas-2_4

cas-2_5

Dots and globules by A. Marghoob

Si us atreviu algun dia a escoltar una mica més sobre les diferents estructures dermatoscòpiques i les diferències en típic i atípic (i voleu practicar l’anglès):

Cas 3: Melanoma maligne

Em faig la següent pregunta: veig algun patró per poder dir que aquesta lesió pigmentada és una lesió melanocítica? : d’entrada ens crida l’atenció l’heterogenicitat en colors i estructures, fixant-me en detalls, en alguna part de la lesió si puc veure patró reticular, però aquest es perd o no es veu en altres parts i a més , allà on es veu (periferia) les línies són gruixudes i s’acaben de forma abrupte on comença pell sana, en altres llocs de la lesió no hi ha pigment melànic i hi ha zones, com parxes, de pigment molt fosc que a més no estan únicament al centre si no que el “pegat” fosc està desplaçat, en perifèria =blotch perifèric (al nevus comú esperariem trobar el blotch al centre) = PATRÓ MULTICOMPONENT

Si fem regla dels 3 punts de Soyer:
– Asimetria: SI tant en estructures com en colors
– Reticle: Atípic
– Blau o blanc: SI
Per tant: 3 punts= clarissim hem de derivar= sospita alta de Melanoma.
Recomanació: derivació urgent, millor si potser trucar a dermatòleg

 

Cas 4: Carcinoma Basocel·lular Pigmentat

cas-4-cbc

1er: veiem algun dels diferents patrons que ja sabem indica lesió melanocítica? NO , no hi ha patró globular ni radicular ni projeccions ni patro paral·lel ni homogeni blau.

2n: com que no ens sembla una QS, ni un dermatofibroma ni un angioma , sembla més un CBC. Anem a confirmar-ho. Quins Signes positius de CBC veiem?
. globuls grisos o marro-blau (cercle vermell, i també en marge inferior dret on hi ha molt pigment melànic acomulat)
. vasos típics telangiectasics, al centre de la lesió (cercle blanc)

Amb el criteri negatiu de patró melanocític + només amb 1 d’aquests criteris de CBC ja tenim el diagnòstic d’aquest.

A més podem dir que quan veiem un globul en el centre d’una estructura com radicular centrífuga de color marró més clar és que que anomenem “rodes de carro”

Cas 5: Queratosi seborreica

cas-5-queratosi-seborreica

Suposo que no haureu tingut massa dubtes, no sempre es veuen totes les estrucctures en la mateixa lesió. Fixeu-vos sobretot en que té color marró com un nevus i en ocasions amb solcs que podrien simular patró nevic (en empedrat , per ex) però la QS sempre acaba, les vores de la lesió, de forma abrupta, pots reseguir amb una línia la vora, i a vegades també veiem imatges «en sacabocados». En aquí veiem aquest limits són així+ múltiples taps cornisApa! Si teniu algun dubte o voleu informació clínica podeu preguntar. Bona setmana!

Si voleu fer un repàs de les QS us proposo llegiu la fitxa de Q. Seborreiques:

Que passeu molt molt BONES FESTES !!

Bones Festes

Bones Festes

Dra Sandra Pons, Dr Marc Sagristà

Grup de dermatologia de la CAMFIC

@lapellcamfic

[polldaddy poll=9604351]

No Comments

Post A Comment