Dermatoscopia casos 4: Respostes - Dermatologia en Primaria
741
post-template-default,single,single-post,postid-741,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 4: Respostes

Dermatoscopia casos 4: Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)
catalonia
Per la Dra. Sandra Pons i Dr. Marc Sagristà
 Bon dia!. Aquí teniu les respostes als casos de dilluns

Cas 1: Carcinoma Basocelular

 

de-skitch

Carcinoma Basocelular

CERCLE VERMELL: telangiectasies ramificades.

CERCLE BLAU: globuls blau-gris.

CERCLE GROC: crosta serohematica que equival a ulceració.

Per tant, tenim una lesió que veiem una crosta central de color marró/negre per la sang seca. Si veiem una crosta així sabem que hi ha ulceració (vs la crosta de queratina que es pot veure en lesions queratosiques com queratosis actinica, carcinoma escatós o queratosis seborreica). La ulceració és un criteri diagnostic de Carcinoma basocel.lular (CBC).

Sense veure res més hauriem de pensar en CBC, perquè només cal 1 criteri positiu pel diagnostic de CBC. Sempre que veiem una ulcera o crosta serohematica convé mirar amb el dermatoscopi la pell que l’envolta perque sovint veure’m telangiectasies ramificades.

En aquest cas, veiem un tercer criteri de CBC que són els globuls blau-gris. Per tant, un CBC clar.

Cas 2:  Carcinoma escatós

 

de-skitch-1

Carcinoma espinocelular

Aquesta lesió clinicament és un nodul que probablement no cal dermatoscopia per pensar en un carcinoma escatós (espinocelular). Les cèl.lules del carcinoma escatós fan queratina. Ja sabem com es veu la queratina atrapada dins l’epidermis, oi? Sino recordeu que un quist de millium és una bola de queratina. Per tant, podeu deduir que els CERCLES BLANCS corresponen a queratina a nivell de l’epidermis. Per altra banda el CERCLE GROC és una massa de queratina groga (la queratina al entrar en contacte amb l’aire ja no la veure’m blanca sinó groga, marró clara, marró fosc). Per últim veiem dins el CERCLE VERMELL uns vasos molt recargolats. Aquests vasos es veiem en tumors malignes com el carcinoma escamós, i altres tumors malignes.

Resumint, veiem les 3 troballes dermatoscopiques habituals dels CARCINOMES ESCATOSOS: cercles/arees blanques, masses de queratina, vasos recargolats («retorcidos»).

Cas 3:  Nevus dérmic

 

de-skitch_1

Nevus dermic

A nivell facial les pigues maduren al llarg dels anys. Els nens poden tenir pigues a la cara planes i marrons. Però amb els anys van canviant: van perdent color marró i es van tornant abultades. En adults normalment els nevus a nivell facial els veurem així (noduls amb més o menys pigment marró residual). Aquests nevus abultats amb poc o gens pigment s’anomenen nevus dèrmics (=intradermics). Aqui veiem dins el CERCLE TARONJA restes de pigment (globuls marrons). CERCLE VERMELL:ademés, podem veure uns vasos molt tipics dels nevus dermics que són els vasos en coma. Com indica el seu nom tenen forma de coma, són curts, de color granatós i es veuen habitualment una mica borrosos. Cal una mica de practica per reconeixe’ls.

Cas 4: Dermatofibroma

 

cas-4-resposta

Dermatofibroma

Es molt util la palpació pel diagnostic ja que al tocar o pessigar la lesió es nota dura com una petita cicatriu. Dermatoscopicament és més complicat perquè pot presentar 10 patrons diferents.

El més habitual es veure una taca blanca central envoltat de un marró o marró-granate.

CERCLE TARONJA: Aquest marró de la periferia pot fer un reticle o no (en el nostre cas dins veiem reticle).

RECTANGLE BLANC: pegat blanc central («parche»)

Atenció. val la pena reflexionar sobre aquest blanc (blanc com la llet o la neu), que només es veu en lesions malignes excepte en dermatofibromes i algunes cicatrius. Correspon a fibrosis. Per tant, si veiem una lesió que veiem aquestes taquetes de blanc tant blanc i no ens sembla un dermatofibroma, haurem de pensar en CBC, melanoma, CEC,…(lesions malignes).

Per cert, en el dermatofibroma aquest blanc el podem veure com una taca o com un reticle blanc, però (aqui ve lo important) sempre central! Si veiem un reticle blanc periferic pensar en melanoma!

Cas 5:  Nevus Melanocític Benigne

de-skitch_2

Nevus melanocític benigne

Aquesta lesió marró (=pigmentada) presenta reticle, per tant és una lesió melanocìtica.

Fet el primer pas d’esbrinar si és melanocitica (nevica)  o no, ara hem de saberai és «bona» o sospitosa de malignitat.

El reticle és típic perqué el color del reticle es homogeni per tota la lesió (es a dir no hi ha zones de marró clar i altres on sigui de marró fosc, ni diferents gruixos)). Ademés el reticle es clar a la periferia (per fora de la LINIA TARONJA). Si veiesim que per fora de la linia taronja el reticle tingués un marró mes fosc que el reticle central, llavors seria atípic.

A part del reticle veiem hipopigmentació perifol.licular (CERCLES BLANCS). Si ens hi fixem bé dins del cercle blanc es veu un petit pel que surt de la taca blanca, però IMPORTANT: NO és més blanca que la pell del voltant de la lesió.

Per últim, veiem una taca marró fosc/negre al centre de la lesió (CERCLE NEGRE). Aquestes taques s’anomenen «blotch»  i és freqüent i normal trobar-se al centre de Nevus Melanocitics Benignes.

Però si aquest mateix blotch estigués a la periferia (per fora de la linia taronja), llavors seria atípic i la lesió seria sospitosa.

=Si tinguessim un blotch perifèric i un reticle atípic la lesió seria molt sospitosa.

 

 

Pots fer els teus comentaris aquí, o al Foro de Facebook.

Fins dilluns

 

Dra Sandra Pons
Dr Marc Sagristà.

Grup de Dermatologia de la CAMFICcamfic_vertical

 

 

Dermatologia Garraf

@dermagarraf

[polldaddy poll=9604351]

No Comments

Post A Comment