Dermatoscopia casos 3: Respostes - Dermatologia en Primaria
530
post-template-default,single,single-post,postid-530,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dermatoscopia casos 3: Respostes

Dermatoscopia casos 3: Respostes

(Last Updated On: 5 abril, 2017)

catalonia

Per la Dra Sandra Pons, Dr Marc Sagristà Garcia

Bé, doncs aquí van les respostes dels casos d’aquesta setmana:

Cas 1: Queratosis actínica excoriada vs CBC vs CEC incipient

cas-1

Queratosis actínica excoriada vs CBC vs CEC incipient

És un EXEMPLE DE LA IMPORTÀNCIA DE LA INFORMACIÓ CLÍNICA DETALLADA
Amb la foto, a falta de més informació, es pot dir: màcula rosada (se suposa que és màcula perquè no se sap si té relleu o és plana i tampoc si està infiltrada o no, ni si és perlada o no), amb restes hemàtiques centrals i la resta només es veu color rosat bastant homogeni.
Quan fa que té la lesió? Si la sang és només puntual, pot ser simplement que s’hagi rascat i fet una petita ferida (excoriació).

Però cal RECORDAR: qualsevol ferideta (sagnat continu o intermitent) a la cara en persones de més de 50 anys que no cura en 1-2 mesos és cancer cutani fins que no es demostri el contrari. Per això no cal dermatoscopi! La gent de més de 50 anys no ha de tenir cap taca, granet ni ferida nova a la cara. I si ho té serà sempre sospitós de cancer de pell excepte si desapareix completament en unes setmanes.

LA IMPORTÀNCIA DE LA CLÍNICA.
La dermatoscòpia ens complementa, és una eina molt útil però només és una eina més. Sovint la clínica és clau per esbrinar el diagnòstic, i sempre hem de fer la valoració conjunta.
En aquest cas: a la imatge no hi ha criteris per fer un diagnòstic de lesió melanocítica ni no melanocítica. Això no vol dir que no tingui res, sinó que cal més informació a part de la foto o potser caldrà biòpsia.
Informació com: des de quan? Ha crescut o està igual? Des de quan ha canviat? Foto macro? Té dany actínic? (queratòsi actíniques? antecedent de càncer de pell?) Té altres lesions? Sagna sovint? És plana o té relleu? Està infiltrada? (és a dir, encara que sigui pla al tocar-ho o pessigar-ho es nota més dur que la pell normal, com un dermatofibroma) Veies a l’exploració alguna cosa més que no s’apreciï a la foto?

CONCLUSIONS DEL CAS:
El diagnòstic diferencial davant aquesta imatge dermatoscòpica seria: queratosis actínica excoriada vs CBC vs CEC incipient, però és necessari més informació clínica o biopsia per poder afinar més en el diagnòstic.

ALTRE CONCLUSIÓ: La teledermatoscòpia no ha de ser un mitjà de diagnòstic, sinó una via per millorar el cribatge, millorant la intercomunicació podem prendre millors decisions.

LIMITACIONS de la teledermatologia/teledermatoscòpia:
Si que la dermatoscòpia és molt útil i millora considerablement la precisió diagnòstica del metge que l’utilitza (sigui metge de família o dermatòleg). Però, tot i que la fiabilitat diagnòstica d’un dermatòleg amb dermatoscopi és alta mai és del 100%. La biòpsia és el gold standar pel diagnòstic de càncer cutani. És ben cert que el dermatoscop és una eina molt útil que estalvia moltes biòpsies. Però cal que el dermatòleg sigui prudent alhora de respondre les interconsultes per teledermatoscòpia i sempre tenir tots en compte que la fiabilitat d’un dermatòleg amb visita presencial vs telemàtica no és igual! La fiabilitat d’una visita telemàtica és bastant-molt bona però MAI igual de fiable que una visita presencial.

Cas 2: Carcinoma basocelular

e4edb9bf-7a9e-4c44-aea6-fa870bc8e26f

Si no en sabem tant com per reconèixer-los, apliquem sempre la regla dels 3 punts de Soyer davant lesions dubtoses. En aquest cas: No hi ha reticle (aquest parametre no el podem puntuar) + Si hi ha Assimetria en les estructures i colors + Si hi ha blau-gris o blanc (els nius blau gris ovoides, les crisàlides) = 2 /3 sortiria positiu per sospita de lesió maligne = Derivar.

Cas 3 : Melanoma

melanoma

Cas 4: Nevus dermic

nevus-dermic

Recordeu que els nevus dèrmics, que són, doncs, lesions melanocítiques, poden ser sobreelevats, en ocasions polipoides, i de consistència més tova que les QS per això en aixafar-lo amb el dermatoscop aquestes estructures lobulades es veuen blanques però en macroscòpicament veiem la lesió de color marró.

Cas 5 : Angiomaqueratoma

angioma

Dra Sandra Pons
Dr Marc Sagristà Garcia

Grup de Dermatologia de la CAMFIC                                     camfic_vertical

No Comments

Post A Comment