CURS DERMATOSCOPIA CASOS 3R

Queratoacantoma

CURS DERMATOSCOPIA CASOS 3R

(Last Updated On: 9 abril, 2018)

catalonia

CURS DERMATOSCOPIA CASOS 3

Respostes i comentaris setmana 3

Cas 1: Queratosis actínica excoriada vs CBC vs CEC incipient

 

cas 1-setm 3 cut

ÉS UN EXEMPLE DE LA IMPORTÀNCIA DE LA INFORMACIÓ CLÍNICA DETALLADA

Amb la foto, a falta de més informació, es pot dir: màcula rosada (se suposa que és màcula perquè no se sap si té relleu o és plana i tampoc si està infiltrada o no, ni si és perlada o no), amb restes hemàtiques centrals i la resta només es veu color rosat bastant homogeni.

Quan fa que té la lesió? Si la sang és només puntual, pot ser simplement que s’hagi rascat i fet una petita ferida (excoriació).

 RECORDAR: qualsevol ferideta (sagnat continu o intermitent) a la cara en persones de més de 50 anys que no cura en 1-2 mesos és cancer cutani fins que no es demostri el contrari.

Per això no cal dermatoscopi! 

LA IMPORTÀNCIA DE LA CLÍNICA.

La dermatoscòpia ens complementa, és una eina molt útil però només és una eina més. Sovint la clínica és clau per esbrinar el diagnòstic, i sempre hem de fer la valoració conjunta.
En aquest cas: a la imatge no hi ha criteris per fer un diagnòstic de lesió melanocítica ni no melanocítica. Això no vol dir que no tingui res, sinó que cal més informació a part de la foto o potser caldrà biòpsia.

Informació com: des de quan? Ha crescut o està igual? Des de quan ha canviat? Foto macro? Té dany actínic? (queratòsi actíniques? antecedent de càncer de pell?) Té altres lesions? Sagna sovint? És plana o té relleu? Està infiltrada? (és a dir, encara que sigui pla al tocar-ho o pessigar-ho es nota més dur que la pell normal, com un dermatofibroma)

Veies a l’exploració alguna cosa més que no s’apreciï a la foto?

CONCLUSIONS DEL CAS:

El diagnòstic diferencial davant aquesta imatge dermatoscòpica seria: queratosis actínica excoriada vs CBC vs CEC incipient, però és necessari més informació clínica o biopsia per poder afinar més en el diagnòstic.

UN ALTRE CONCLUSIÓ:

La teledermatoscòpia no ha de ser un mitjà de diagnòstic, sinó una via per millorar el cribatge, millorant la intercomunicació podem prendre millors decisions.

LIMITACIONS de la teledermatologia/teledermatoscòpia:

Si que la dermatoscòpia és molt útil i millora considerablement la precisió diagnòstica del metge que l’utilitza (sigui metge de família o dermatòleg). Però, tot i que la fiabilitat diagnòstica d’un dermatòleg amb dermatoscopi és alta mai és del 100%.

La biòpsia és el gold standar pel diagnòstic de càncer cutani. És ben cert que el dermatoscop és una eina molt útil que estalvia moltes biòpsies.

Però cal que el dermatòleg sigui prudent alhora de respondre les interconsultes per teledermatoscòpia i sempre tenir tots en compte que la fiabilitat d’un dermatòleg amb visita presencial vs telemàtica no és igual!

La fiabilitat d’una visita telemàtica és bastant-molt bona però MAI igual de fiable que una visita presencial.

Cas 2: Carcinoma basocelular

 

Si no en sabem tant com per reconèixer-los, apliquem sempre la regla dels 3 punts de Soyer davant lesions dubtoses.

En aquest cas: No hi ha reticle (aquest paràmetre no el podem puntuar) + Si hi ha Asimetria en les estructures i colors + Si hi ha blau-gris o blanc (els nius blau gris ovoides, les crisàlides) = 2 /3 sortiria positiu per sospita de lesió maligne = Derivar.

 Carcinoma basocelular

 

 

 

Cas 3 : Melanoma

 

 

mELANOMA MALIGNO

Cas 4: Nevus dèrmic

cas 4 setm 3

 

Recordeu que els nevus dèrmics, que són, doncs, lesions melanocítiques, poden ser sobreelevats, en ocasions polipoides, i de consistència més tova que les C. Seborreiques per això en aixafar-lo amb el dermatoscop aquestes estructures lobulades es veuen blanques però en macroscòpicament veiem la lesió de color marró.

Cas 5 : Angioqueratoma

Esperem el vostres comentaris al post, o al Foro professional

 

Dra Sandra Pons, MF

Dr Marc Sagristà Garcia, dermatóleg

@dermocamfic

GdT dermatologia CAMFiC

@lapellcamfic

No Comments

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: